Endondontie Pitesti

Endodontie

 Tratamentul de canal (endodontic) al unui dinte este foarte important deoarece o radacina tratata corect va prelungi durata de viata a unui dinte facandu-l o sa fie functional atat din punct de vedere masticator cat si estetic .

Tratamentul endodontic

 Prin respectarea principiilor fundamentale ale endodonției: izolarea dintelui cu diga ; determinarea lungimii de lucru cu apex locatorul ; irigarea corect efectuată ; tratamentul mecanic și obturarea corectă a canalelor se poate ajunge la un procentaj foarte mare de reușită a tratamentului de canal. O radiografie de control efectuată cu un aparat RX digital ne asigură de succesul tratamentului

Clinica Stomatologica Pitesti

Adresa

Str. Doaga nr 8 , Pitesti, Arges

Clinica Stomatologica Pitesti

Scrieti-ne!

elendenta@yahoo.com

Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Tratamentul endodontic este una din cele mai intalnite interventii stomatologice. Daca pulpa unui dinte este infectata sau inflamata sau infectia a ajuns la nivelul parodontiului apical, tratamentul endodontic este necesar pentru a salva dintele.

Cand apare necesitatea unui Tratament Endodontic:

– se realizeaza cel mai frecvent in urma aparitiei unei carii dentare ce evolueaza in timp, patrunde lent smaltul, trecand de dentina, ajungand in final la nivelul camerei pulpare, producand inflamatia si infectia pulpara.

– se face un tratament endodontic (de canal), in cazul unui dinte foarte cariat sau in cazul unei dureri acute, este necesar pentru a evita infectii ulterioare la dintele in cauza.

– el consta in indepartarea filetelor nervoase si a vaselor de sange inflamate/infectate din camera pulpara si din canalul radicular si in sterilizarea si obturarea canalului.

 

Cum apare caria dentara pentru care devine necesara o obturatie de canal?

– doua cauze frecvent intalnite sunt determinate de consumul de dulciuri si datorita igienei dentare necorespunzatoare.

– dupa ce consumam alimente cu o concentratie mare de zahar, bacteriile din cavitatea bucala descompun zaharul în acizi ce ataca smaltul.

– caria dentara apare în momentul in care smaltul si dentina se inmoaie sub actiunea atacului acid mai sus amintit si se produce o cavitate.

 

Succesul tratarii unui dinte din punct de vedere Endodontic depinde de 3 factori majori

 

1. Prepararea canalului radicular

– poate fi realizata cu sisteme manuale, cu sisteme rotative sau cu cele doua combinate.

– de aceasta etapa depind urmatoarele faze ale unui tratament endodontic.

– ideal, preparatia trebuie sa fie conica, cu diametrul mic la varful radacinii, astfel incat sa poata fi permisa realizarea unei obturatii de canal 3D.

– prepararea urmareste in egala masura si optimizarea curatarii canalului dentar prin patrunderea la nivel optim a acului de irigatie, improspatandu-se permanent solutiile folosite, astfel, se obtine o buna curatare a canalului principal si a ramificatiilor acestuia.

 

2. Curatarea/irigarea canalului radicular 

Se realizeaza cu substante diferite, in etape, fiecare substanta avand rolul ei individual in dezinfectia canalui radicular.

 

3. Obturarea canalului radicular – obturatie de canal sub microscop

– are la baza sigilarea canalului radicular cu ajutorul unei paste si a gutapercii.

– ea poate fi realizata prin metoda clasica sau prin metoda moderna de obturare 3D.

IMPORTANT Dupa un tratament de canal, dintele pierde toate modalitatile sale de hidratare si hranire, devenind foarte fragil si casant. Acest lucru poate face un dinte mult mai predispus la fracturi, mai ales în cazul în care asupra dintelui sunt concentrate forte mari masticatorii.

Din acest motiv, medicul endodont recomanda ca dintele tratat endodontic sa fie acoperit cu o coroana dentara in locul reconstituirii coronare odontale.

De asemenea, printre principalele elemente de care depinde durata tratamentelor stomatologice protetice este si realizarea unui stalp stabil, corect si complet tratat in primul rand din punct de vedere Endodontic.

De citit in continuare:

 

Distribuie mai departe!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn