Parodontologie Pitesti

Parodontologie

Este ramura medicinei dentare care se ocupa cu interceptarea si tratamentul bolilor parodontiului. Parodontiul este structura care asigura sustinerea si integrarea dintilor la nivelul cavitatii orale. Acesta este alcatuit din gingie, os, precum si fibre cu rol in conectarea dintelui de structurile mentionate.

Boala paradontala

Afectarea parodontiului va avea ca urmare pierderea dintilor, chiar daca acestia sunt lipsiti de carii. De asemenea, armonia dintre dinte si gingie este esentiala pentru o estetica corespunzatoare

Clinica Stomatologica Pitesti

Adresa

Str. Doaga nr 8 , Pitesti, Arges

Clinica Stomatologica Pitesti

Scrieti-ne!

elendenta@yahoo.com

Boala parodontala este o patologie frecvent intalnita in practica medicala stomatologica, afectand un procent crescut din populatie. Ea este caracterizata printr-o distrugere lenta sau accelerata a tesuturilor de sustinere. Este acompaniata de sangerari la nivelul gingiilor, retractii gingivale (cu descoperirea radacinii dentare), mobilitate dentara mergind pana la pierderea dintilor in formele severe.

Depistarea precoce a acestei patologii este esentiala in prelungirea vietii unitatilor dentare. In acest sens, controalele periodice la medicul stomatolog, acompaniate de igienizari profesionale prin tehnici de detartraj si curatare a suprafetelor dentare cu pulberi usor abrazive (air-flow) sau periaj profesional, sunt esentiale.

O alta latura importanta a parodontologiei este chirurgia muco-gingivala, esentiala daca distructia parodontiului a fost interceptata tardiv. Tehnicile moderne de regenerare a tesuturilor afectate, acompaniate de interventii estetice sau functionale la nivelul gingiilor se imbina pentru a asigura un suport sanatos si o estetica corespunzatoare pentru tesuturile dentare.

In concluzie, parodontologia asigura nu doar o fundatie solida si stabila pentru realizarea tratamentelor stomatologice, factor cheie in succesul acestora, ci si pastrarea lor in timp, prin igienizarile periodice realizate in cursul si dupa finalizarea tratamentelor.

Exista mai multe tipuri de parodontita marginala (parodontoza):
agresiva (cu evolutie rapida si pierderea accelerata a tesuturilor de suport ale dintilor)
cronica (cu evolutie mai lenta, afectand in special persoanele cu varsta peste 40-45 de ani)
ca manifestare a unor boli sistemice precum diabetul, afectiunile cardio-vasculare sau pulmonare.
ulcero-necrotica (afecteaza pacienti cu tulburari imunodeficitare, malnutritie, infectii HIV)


Cum putem preveni bolile parodontale?

Intrucat, parodontopatiile au etiologie microbiana, in preventia, respectiv tratarea acestor boli ducem o lupta continua cu biofilmul bacterian ce se formeaza pe suprafetele dentare.

Astfel, ca masuri de preventie, acasa este necesara o igienizare riguroasa a cavitatii bucale, utilizand o tehnica de periaj corecta, dar si mijloace adjuvante precum folosirea atei dentare, periutelor interdentare, a dusului bucal si apei de gura.  

In acelasi timp, se recomanda controale periodice si ori de cate ori este necesar, igienizarile profesionale in cabinet, acestea incluzand detartraj, periaj dentar si air-flow.

Acest protocol asigura sanatatea gingiei, aceasta mentinandu-si culoarea roz deschis, aspectul ferm si absenta sangerarii.

Concomitent, structurile parodontale profunde, respectiv osul alveolar si ligamentele parodontale isi pastreaza integritatea, oferind dintilor un suport stabil in oasele maxilare.

Prin nerespectarea acestor procedee preventive, bolile parodontale (parodontoza) se instaleaza, evolueaza si impun masuri terapeutice mult mai complicate si diversificate.

Distribuie mai departe!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn