Ortodontia se adreseaza atat copiilor cat si adultilor adultilor de orice varsta. Beneficiile aparatelor ortodontice sunt:imbunatatirea aspectului fizionomic si o buna stare de sanatate a aparatului dentomaxilar.
Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei dintilor, corectarea muscaturii si a rapoartelor dintre cele doua maxilare, pentru a oferi pacientului un aspect fizionomic mult imbunatatit si o functionalitate buna a aparatului dentomaxilar si se realizeaza cu ajutorul aparatelor dentare care pot fi fixe sau mobile.
Str. Doaga nr 8 , Pitesti, Arges
elendenta@yahoo.com
Pe intelesul tuturor, prin ortodontie trebuie sa intelegem ideea de dinti strambi sau care nu sunt aliniati corect pe care medicul specialist ortodont incearca sa ii alinieze prin intermediul aparatelor ortodontice mobile sau fixe.
Acesti dinti strambi si inghesuiti nu sunt doar o problema estetica, ci pot duce la boli reale si serioase. Ei sunt mai greu de curatat chiar si printr-un periaj corect si astfel au un risc de a dezvolta carii mult mai ridicat. Ei pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si bolii parodontale, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umerilor si coloanei vertebrale.
De asemenea daca un dinte este intr-o pozitie incorecta, o muscatura gresita dintr-un obiect sau aliment tare poate sa cauzeze o fractura dentara , acesti dinti fiind mult mai expusi la lovituri, accidentari si fracturi, pentru ca restul danturii nu preia socurile in mod egal. Vorbim aici despre malocluzie si anume alinierea anormala al dintilor sau a maxilarelor superior si inferior care impiedica inchiderea corecta a gurii.
Multi oameni cu aspect inestetic al dintilor au probleme cu adaptarea la un mediu social, sunt retrasi si dezvolta complexe.
Dar toate aceste probleme pot fi rezolvate usor printr-un aparat dentar, deoarece in ziua de astazi aparatele dentare au cunoscut o evolutie remarcabila, ele fiind destinate nu doar copiilor ci si adultilor, tratamentele ortodontice moderne devenind astfel o solutie avansata si eficienta.
Privite mult timp ca simple “curiozitati”, anomaliile dento-maxilare au fost analizate si tratate stiintific abia spre sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Totusi nu exista o clasificare atotcuprinzatoare care sa includa si sa defineasca sintetic intreaga varietate a tablourilor clinice. Cea mai veche clasificare si cea mai des folosita este clasificarea lui Angle respectiv a scolii americane (1889), care imparte anomaliile dento-maxilare in functie de raportul molarilor de sase ani astfel: clasa I Angle, clasaII/1 Angle, clasa II/2 Angle, clasaIII Angle. Alte clasificari sunt clasificarea pe sindroame ( a scolii germane) , clasificarea clinica a scolii franceze etc.
Toate aceste clasificari insa au ca numitor comun o serie de anomalii care sunt manifestate clinic si care pot fi corectate ortodontic :
Dizarmonia dento-maxilara
Dinti inghesuiti – cand exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara
Dinti distantati – cand exista spatii interdentare generalizate (apar mai rar) sau localizate cum este diastema
Dinti ectopici sau cu inversii ale pozitiei
Pe langa anomaliile dentare in categoria malocluziei avem si anomaliile in cele trei planuri: vertical, transversal si sagital
Ocluzie deschisa – se prezinta prin existenta unui spatiu respectiv lipsa de contact intre intre incisivii superiori si cei inferiori, atunci cand muscati pe dintii posteriori
Ocluzie incrucisata – este o anomalie in relatia transversala si are ca efect faptul ca dintii superiori nu se suprapun peste cei inferiori si se manifesta prin ocluziile lingualizate sau palatinizate (uni- sau bilateral)
Ocluzia inversa, respectiv angrenajul invers frontal este expresia unei anomalii de pozitie sau simptom in cadrul inghesuirii dentare dand un aspect de buldog, cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mult in fata sau cei superiori sunt retrasi mult in spate